
مدیتیشن چیست؟
زندگی پر از اتفاقات و حوادثی است که خارج از کنترل ما است، اما آیا تا به حال فکر کردهاید که اگر بتوانید ذهن خود را در تمام شرایط آرام نگه دارید، چقدر همه چیز تغییر میکند؟ در این حالت شما می توانید از مدیتیشن کمک بگیرید. این را هم بدانید که قرار نیست کار عجیب و غریبی انجام دهید، تمام چیزی که نیاز دارید، دقایقی آرام گرفتن و تمرکز در لحظه حال است. بقیه تغییرات به مرور رخ میدهند و شما به شرط مداومت بر مدیتیشن ذهن، کیفیت بسیار متفاوتی را در زندگی خود احساس خواهید کرد.
برای اینکه بدانیم مدیتیشن چیست، ابتدا باید با معنی و مفهوم آن آشنا شویم.
مدیتیشن چیست؟
مدیتیشن یا مراقبه یک تمرین ذهنی است که شامل آرامش یا تمدد اعصاب، افزایش تمرکز و آگاهی است. مدیتیشن، به ذهن مربوط است که با ورزش جسمی همراه است. این عمل معمولا به صورت انفرادی انجام میشود، در یک موقعیت نشسته و با چشم بسته و در حالتی آرام. مدیتیشن به عنوان یک تکنیک روانی نیز به شمار می رود.
مزایای مدیتیشن چیست؟
برای تجربه مزایای مدیتیشن، تمرین منظم ضروری است. هر روز فقط چند دقیقه طول میکشد. خواهید دید هنگامی که مدیتیشن را به عنوان جزئی از برنامه روزانه خود قرار دهید، آن زمان، به بهترین بخش روز شما تبدیل خواهد شد. مزایای مدیتیشن برای ما چیست؟
کنترل استرس
یکی از رایجترین دلایلی که باعث میشود مردم مدیتیشن را امتحان کنند، کنترل استرس است. استرس، اعم از استرس روحی یا جسمی، باعث افزایش هورمون استرس یا کورتیزول است.
کاهش اضطراب
کنترل استرس باعث کاهش اضطراب است. مطالعهای روی ۴۷ فرد مبتلا به درد مزمن نشان داد که تکمیل یک برنامه مدیتیشن ۸ هفتهای منجر به بهبود قابل توجهی در افسردگی، اضطراب و درد در طی یک سال شد.
افزایش انرژی
مدیتیشن، هم در بعد ذهنی و هم در بعد جسمی، باعث افزایش سطح انرژی میشود. در واقع با این کار، به ذهن و جسم خود استراحت میدهید. این کار باعث ترشح اندروفین و افزایش جریان خون در مغز میشود. در نتیجه، انرژی ذهنی شما به طور محسوسی افزایش مییابد.
بهبود خواب
تقریبا نیمی از جمعیت در برخی مواقع با بیخوابی دست و پنجه نرم میکنند. در این بین، مطالعهای نشان داد که شدت بیخوابی در افرادی که مدیتیشن میکنند، به مراتب کمتر از دیگران است.
مهارت در مدیتیشن میتواند به شما کمک کند تا افکار آزاردهنده خود را که موجب بیخوابی میشوند، کنترل کرده و هدایت کنید. به علاوه، مدیتیشن میتواند به آرامش بدن شما کمک کند، تنش را از بین ببرد و شما را در یک حالت آرام قرار دهد.
این مواردی که در بالا به آن ها اشاره کردیم، تنها مواردی کلی از مزیت های مدیتیشن می باشد. با انجام این کار با گذشت زمان همه چیز در حالتی آرام و در حال بهبود قرار خواهد گرفت.
چگونه مدیتیشن انجام دهیم؟
قدم اول: برای مدیتیشن برنامهریزی داشته باشید
اول باید به خود قول بدهید که به صورت منظم میخواهید مدیتیشن کنید و نه تنها برای یک روز. اگر میخواهید نتیجه بگیرید، باید برنامهریزی کنید و به صورتی مداوم آن را پیگیری کنید.
قدم دوم: یک آیین خاص برای خودتان داشته باشید
این آیین خاص میتواند نوشیدن یک فنجان قهوه یا شیر باشد قبل از شروع مدیتیشن و یا خاموش کردن همه وسایل الکترونیکی مثل تلویزیون، موبایل و کامپیوتر در خانه و یا یک دوش آب گرم کوتاه.
قدم سوم: مکان و زمان مناسبی پیدا کنید
زمان مدیتیشن هم مهم است. اینطور به نظر میرسد که صبحها، برای انجام مدیتیشن مناسبتر است، چون ذهنتان استراحت کرده و هنوز درگیر روزمرگی نشده است. البته میتوانید شبهنگام هم مدیتیشن کنید تا خستگی یک روز کاریتان به در شود. مکان هم باید مکان آرامی باشد و سر و صدایی تمرکز شما را بهم نریزد. شما می توانید از شما و گل های معطر نیز هنگام مدیتیشن استفاده کنید.
قدم چهارم: لباس راحت بپوشید و بالش مدیتیشن داشته باشید
بالش مدیتیشن که به زافوس معروف است یک بالش دایرهای شکل است که به شما اجازه نشستن روی آن در هنگام مدیتیشن را میدهد و به دلیل نداشتن تکیهگاه مانند صندلی باعث افزایش تمرکز شما روی انرژی میشود. از لباسی راحت استفاده کنید که حواس شما پرت تنگ بودن لباس نشود تا تمرکزتان بهم بریزد.
قدم پنجم: بدن ما باید در چه وضعیتی باشد؟
بدن شما باید در راحت ترین و آرام ترین حالت قرار بگیرد، تا حس سبکی و آرامش را به شما القا کند. شایعترین وضعیت چهارزانو نشستن با کمری صاف و مستقیم است. در این حالت گردن شما هم رو به جلو و صاف قرار میگیرد.
قدم ششم: نقطه تمرکز خود را پیدا و انتخاب کنید
نقطه تمرکز شما بستگی به این دارد که شما با چه چیزی بیشتر آرام میشوید و آیا ذهنتان تصویری است، صوتی است و یا لمسی.
مثلاً اگر صدا برایتان جذابتر است، میتوانید عبارات یا کلماتی را به کار ببرید که به شما آرامش میدهد. برای هر وضعیت هر چیزی که به شما بیشترین آرامش را می دهد که منجر به تمرکز شود را انتخاب کنید.
اگر در مدیتیشن حواسمان پرت شد چهکار کنیم؟
پاسخ این است: دوباره سعی کنید. به تدریج این حواسپرتیها کاهش مییابد. دوباره روی تنفس تمرکز کنید. حتی اگر تجربه زیادی در مدیتیشن داشته باشید، بازهم امکان دارد که افکار مزاحم و روزانه همیشگی به سراغ شما بیایند و تمرکز شما از بین برود اما اشکالی ندارد. در هنگام بروز این مشکل دوباره روی تنفس تمرکز کرده تا آنها از بین بروند. تمرکز روی دم راحتتر از بازدم است.
مدیتیشن نکات دیگری را دارد که در مقالات بعدی به طور دقیق به آن ها خواهیم پرداخت. امیدواریم این مقاله به شما برای درک بهتر مدیتیشن کمکی کرده باشد. سپاس از شما عزیزان که تا انتها با ما همراه شدید.