
رژیم کتوژنیک چیست؟
شاید الان که نزدیک به سال جدید هستیم به ذهن خیلی از ما خطور کند که رژیم بگیریم و برای عید به تناسب وزن برسیم. یکی از رژیم هایی که خیلی اسم آن را شنیده ایم، رژیم کتوژنیک است. در این مقاله می خواهیم درباره ی این رژیم بنویسیم ، پس اگر اطلاعات شما در این زمینه کامل نیست با ما همراه شوید.
رژیم کتوژنیک چیست؟
به این رژیم کتو یا کتوژنیک می گویند. این یک رژیم غذایی با کربوهیدرات بسیار کم است که بدن را به یک دستگاه چربی سوز تبدیل می کند.
این کاهش کربوهیدرات بدن شما را به یک وضعیت متابولیکی به نام کتوسیس تبدیل می کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، بدن شما فوق العاده برای سوختن چربی برای تولید انرژی کار می کند ؛ همچنین در کبد، چربی را به کتون تبدیل می کند که می تواند انرژی را برای مغز فراهم کند. رژیم های کتوژنیک می تواند باعث کاهش شدید قند خون و انسولین شود.
موادی که در ژریم کتوژنیک استفاده می شود
یک رژیم کتوژنیک معمولا شامل موارد زیر است:
۱_ گوشت
۲_ماهی
۳_کره
۴_تخم مرغ
۵_پنیر
۶_خامه
۷_روغن ها
۸_آجیل
۹_آووکادو
۱۰_سبزیجات سبز رنگ با میزان کربوهیدرات پایین
در این لیست تقریبا همه ی غذاهای مورد علاقه شما که حاوی کربوهیدرات هستند مانند غلات ، برنج ، لوبیا ، سیب زمینی ، شیرینی ، شیر، میوه ها و حتی برخی سبزیجات حذف می شود.
فواید رژیم کتوژنیک
در حالی که رژیم کتوژنیک کمی سخت به نظر می رسد، اما فواید زیادی برای بدن شما و درمان انواع بیماری ها دارد. در این بخش از مقاله به برخی از بیماری هایی که رژیم کتوژنیک در درمان آن ها نقش دارد را بررسی می کنیم.
بیماری آلزایمر
تحقیقات نشان می دهد که وقتی بیماران مبتلا به آلزایمر از رژیم کتوژنیک استفاده می کنند ، عملکرد شناختی آنها به میزان قابل ملاحظه ای بهبود پیدا می کند. این امر با بهبود عملکرد میتوکندری از طریق تأمین یک سوخت جدید برای مغز اتفاق می افتد.
بیماری پارکینسون
یکی از ویژگی های بیماری پارکینسون تجمع غیر طبیعی پروتئینی است که با نام آلفا سینوکلئین شناخته می شود. تحقیقات مختلف نشان می دهد که رژیم کتوژنیک باعث تجزیه این پروتئین ها و کاهش میزان آلفا سینوکلئین در مغز می شود.
بیماری اِم اِس
در یک مطالعه کوچک که در سال ۲۰۱۶ صورت گرفت، بیماران مبتلا به MS تحت رژیم کتوژنیک قرار گرفتند. پس از گذشت شش ماه ، آنها بهبود کیفیت زندگی و همچنین بهبود سلامت جسمی و روانی را گزارش کردند. پس این رژیم برای بهبود بیماری اِم اِس نیز بسیار مفید واقع می شود.
بیماری های قلبی و عروقی
برخی بر این باورند که رژیم های غذایی که مقدار زیادی گوشت و چربی در آن ها وجود دارد، کلسترول خون را بالا می برند و باعث بروز مشکلات قلبی می شوند. با این حال ، برخی شواهد نشان می دهد که ممکن است اینگونه نباشد. در واقع ، رژیم کتو ممکن است به بهبود سطح تری گلیسیرید ، HDL و LDL کمک کند. یک بررسی در سال ۲۰۱۷ تمام شواهد موجود در مورد رژیم کتوژنیک و سلامت قلب و عروق را مورد بررسی قرار داد و نشان داد که رژیم غذایی ممکن است با برخی از عوامل بهبود دهنده ی بیماری های قلبی عروقی مرتبط باشد. البته توجه داشته باشید که در این مورد اطمینانی وجود ندارد که این رژیم در دراز مدت جواب مثبت دهد.
دیابت نوع ۲
افراد مبتلا به این بیماری که از رژیم کتو استفاده میکنند به مقدار زیادی مورد مطالعه قرار گرفته اند زیرا این رژیم مصرف کربوهیدرات را محدود می کند. شواهد نشان می دهد که رژیم بسیار کم کربوهیدرات (مانند رژیم کتو) ممکن است به کاهش A1C و بهبود حساسیت به انسولین تا ۷۵ درصد کمک کند. در رژیم کتوژنیک با کنترل بهتر گلوکز و کاهش مصرف دارو مرتبط است.
اما دوستان عزیز حتما سعی کنید این رژیم را زیر نظر یک متخصص بگیرید و رعایت کنید، تا مشکلی شما را تهدید نکند و متناسب با شرایط بدن خود این رژیم را دریافت کنید.
اگر دلت یه ادکلن خوشبو و اصل از ترکیه میخواد، حتما به سایت نابریکا سر بزن، توی این سایت برای هر سلیقه ای می تونی ادکلن یا عطر پیدا کنی.
رژیم کتوژنیک برای چه کسانی مناسب نیست؟
قبل از شروع هرگونه رژیم غذایی جدید ، همیشه باید ابتدا آن را با یک مشاور تغذیه یا پزشک در میان بگذارید. مواردی که رژیم کتوژنیک برای آنها مناسب نیست:
افرادی که مشکلات کیسه صفرا یا لوزالمعده دارند
هضم چربی برای بدن سخت تر از سایر درشت مغذی ها است ، بنابراین ممکن است برای کسانی که مبتلا به کیسه صفرا یا بیماری پانکراس هستند ، مشکل زا باشد.
زنان باردار و شیرده
در یکی از تحقیقاتی که هم اکنون نیز در حال انجام است، مدلهای اولیه حیوانی نشان می دهند که برخی تغییرات متابولیکی در طول کتوسیس رخ می دهد که ممکن است بر رشد جنین تأثیر بگذارد. این بازه ی زمانی وقت مناسبی برای داشتن رژیم کتوژنیک نیست ، زیرا کمبودهای تغذیه ای و کاهش وزن ممکن است میزان شیردهی و رشد نوزاد را کاهش دهد.
کودکان سالم
دوران کودکی هرگز زمان رژیم گرفتن نیست ، از رژیم های غذایی شدید مانند رژیم کتوژنیک به هیچ عنوان استفاده نکنید.
افراد مبتلا به مشکلات کلیوی
کسانی که مستعد سنگ کلیه هستند باید از رژیم کتو به دلیل تغییر در تعادل سدیم ، پتاسیم و مایعات اجتناب کنند.
افرادی که سابقه اختلالات تغذیه ای دارند
رژیم کتو بسیار محدود کننده است و هر نوع رژیمی که مصرف غذاها را به شدت محدود کند ممکن است باعث ایجاد اختلالات تغذیه ای بیشتری بشود.
کسانی که جراحی باریاتریک انجام دادند یا دستگاه گوارشی خود را جراحی کرده اند
جراحی باریاتریک تغییراتی را در سیستم گوارشی ایجاد می کند که با کم کردن توانایی مصرف غذا و یا کاهش جذب مواد غذایی یا هر دو به کاهش وزن کمک می کنند و به همین علت ظرفیت گوارشی محدودی دارند.این افراد باید از رژیم کتوژنیک اجتناب کنند ، زیرا هضم چربی برای بدن آنها بسیار دشوار است.
انواع رژیم کتوژنیک
رژیم استاندارد کتوژنیک (SKD)
این یک رژیم حاوی کربوهیدرات بسیار کم، پروتئین متوسط و چربی بالا است. به طور معمول حاوی ۷۵٪ چربی، %۲۰ و پروتئین و %۵ کربوهیدرات است.
رژیم کتوژنیک سیکلی (CKD)
این رژیم شامل دوره هایی از کربوهیدرات بالاتر، مانند میزان کربوهیدرات ۵ روز کتوژنیک را در ۲ روز دریافت کرد.
رژیم غذایی هدفمند کتوژنیک (TKD)
این رژیم غذایی شما را قادر به اضافه کردن کربوهیدرات در اطراف تمرینات می کند.
رژیم کتوژنیک با پروتئین بالا
این یک رژیم مشابه استاندارد کتوژنیک است، اما پروتئین بیشتری دارد. این نسبت غالبا ۶۰% چربی، پروتئین %۳۵ و ۵% و کربوهیدرات است.
ما در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی را درباره ی رژیم کتوژنیک در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم که مطالب برای شما مفید واقع شده باشد.
سپاس گزاریم که با گروه تخصصی نابریکا همراه شدید.